Rörelseberikning

Om du googlar rörelseberikning så hittar du till min hemsida samt till några som handlar om hundar. Jag är dock övertygad om att det är ett ord du kommer att höra framöver även när det gäller människor och hästar.

(Sist jag var med och “kom på” ett ord var för tretton år sedan när vi på Stilla började använda oss av “Behandlande massage” för att särskilja min och Ninas blandning av kinesiologi och massage från de andras sköna massage. Då gav ordet inga träffar men idag kan du hitta Behandlande massage runt om i Sverige, träffsäkrast är dock just i Alingsås. Ingen av de andra terapeuterna är kinesiolog så behandlingen är inte en och samma men prova gärna några olika och se vilken terapeut du klickar med. Det är oerhört positivt att massage används i behandlande syfte och att vi snart kanske kommer bort från den gamla “-Skall du på massage? Åhhh så skönt!”)

Jag tänker såhär; Vi berikar djurs miljö när de lever på zoo eller i annan begränsad miljö därför att de mår dåligt annars. Vi vitaminberikar pasta för att den naturligt innehåller för lite näring. Vi behöver rörelseberika våra liv därför att de naturligt innehåller för lite rörelse och rörelser! Människor mår sämre och sämre i takt med att komforten ökar, vi behöver inte använda våra kroppar längre. Om vi slängde ut alla stolar, soffor, fotöljer och ergonomiska kontorsstolar, så att vi fick börja använda våra naturliga sittpositioner, så hade vi varit en bit på väg. Om en nu inte vill vara så “extrem” att en slänger ut möblerna (och få rum att röra sig på) så kan en i alla fall börja tänka på att de är bra redskap att klättra på och träna med. Tänk dig att du är två år, vad skulle du göra med en stol då? Om du inte var lydig och gjorde som mamma och pappa sa vill säga. Hjärnan utvecklas när du lär dig nya saker och eftersom väldigt stor del av hjärnan är kopplad till rörelse så behöver vi fortsätta lära oss nya rörelser genom livet. Hur många NYA rörelser lärde du dig förra veckan? Vi är så besatta av att se perfekta ut att vi inte vill prova nya rörelser, det är mer intressant att bemästra de vi redan kan men det är inte där magin händer. Det är när fotbollsspelaren går på sitt första, andra och tredje yogapass som hen utvecklas som mest, när det ser klumpigt och okoordinerat ut. När det ser “perfekt” ut då är rörelsen förbrukad, prova en ny! Kanske är det detsamma med livet, när det börjar se perfekt ut, då är det dags att byta bana. Våga kliva ur komforten, det kan leda till fantastiska grejer!

Kontakta mig gärna om du undrar över något.
Bästa hälsningar Lena Manea