Kinesiolog Lena Manea

Vad är jag och vad gör jag?
Jag har jobbat och utbildat mig i sexton år nu och titlarna läggs på hög samtidigt som jag önskar mig en titel som säger vad jag faktiskt gör. Den enda titeln där allt ryms det är ”Kinesiolog” och det är också vad jag kallat mig tills för ett par år sedan. Jag hävdar nämligen numer vänligt men bestämt att ”en inte kan lita på en kinesiolog”. Det är väl märkligt gjort av mig att snacka ner både mig själv och min yrkesgrupp. Eller? Låt mig förklara! Inom min yrkesgrupp är vi inte legitimerade, det innebär att vi inte har några tydliga riktlinjer för vad vi får och inte får göra mer än att vi INTE får ställa diagnoser. Jag har själv varit hos ett tiotal ”kinesiologer” och haft kunder som beskrivit otaliga ”kinesiologers” arbetssätt. Vissa är väldigt seriösa och sakliga men en del kan vara riktigt ”flummiga” och ja jag erkänner att jag var rätt flummig en tid också. Men om vi skall kunna få tillbaka en seriositet kring en titel och arbetssätt så krävs att vi förklarar med modernaste möjliga förklaringsmodeller anser jag. En skall också vara medveten om att en kinesiolog, precis som en annan kroppsterapeut är färgad av sin egen resa och ofta kommer fram till ”diagnoser” (som vi som sagt inte får ställa) utifrån sin egen verklighet. Därför kan tio terapeuter säga tio olika saker. Vem skall du lita på? Det är nog just där i det ligger. Vem skall du lita på och alltså anlita?

Kinesiologi betyder rörelselära och utgår från att allt är energi i rörelse och att vi kan testa/känna av hur nervsystemet reagerar på födoämnen, stress, rörelser, miljöer osv. Vi är sedan utbildade inom bl.a. osteopati, akupunktur, näringsterapi och rörelser för att kunna behandla och ge egenvårdsprogram i syfte att hjälpa kroppen i så god balans som möjligt. Det är ett otroligt användbart verktyg för den som behärskar det. Men det är ett samarbete mellan kund och terapeut och vi kan bara jobba där vår medvetenhet möts. Så när du letar efter en kinesiolog, eller annan terapeut för den delen. Fråga runt bland vänner och bekanta vem de rekommenderar, kontakta terapeuten i fråga och känn efter hur det känns. Det finns många duktiga terapeuter i Alingsås och jag är säker på att vi alla behövs, vi har olika specialiteter allihop och om vi blev duktigare på att våga skicka vidare och byta kunder med varandra så hade vi säkert kunnat få ännu bättre resultat med er.

Jag dammar härmed av kinesiolog-titeln och undrar om jag fortfarande heter ”Lena kinesiolog” i finaste gamla kollegan, Magdalenas telefonbok?

Hojta gärna till om ni undrar något.

Vänliga hälsningar:
Kinesiolog Lena Manea