Häst och ryttare

Jag har arbetat i snart sexton år med behandling och rehabilitering av hästar. Innan det jobbade jag ytterligare några år som ridlärare. Jag har ridit hela livet och tävlat både i hopp och dressyr men har mina största ”framgångar” inom westernridningen. Jag sätter framgångar inom situationstecken då jag idag endast ser hästens välmående som framgång. Min passion är att hjälpa hästar som tappat sugen på livet och ridningen att åter finna lust att röra sig och bli nyfikna och lekfulla. Ofta finns en smärtproblematik inblandad även om allt ser okej ut på röntgen osv.

Syftet med en behandling av hästen är att uppmärksamma rörelsemönster, spänningar och låsningar som kan ge upphov till problem, eller redan har gjort det.
Behandlingen är individanpassad och jag jobbar för att öka cirkulationen i lymfa, släppa spänningar och låsningar i muskler och balansera nervsystemet. Jag blandar tekniker från:
massageterapi, osteopati, kinesiologi och akupunktur.
En effektiv behandling för de flesta problem men som kan behöva kombineras med autonomi, rörelseberikning, sadeltillpassning och utbildning av ryttarens sits för att vi skall uppnå fullgott resultat.

Jag vill att hästen är mätt och nöjd när jag kommer och att vi är på den plats där hästen känner sig mest bekväm. De flesta hästar föredrar att även få tugga på lite hö under tiden. Jag vill helst kunna ha hästen lös och lyssnar på vad hästen tycker om behandlingen. För att kunna få bra resultat behöver hästen känna sig trygg. Jag tvingar mig aldrig på en häst.

Kroppen består av djupt liggande hållningsmuskulatur. Denna muskulatur håller dig upprätt när du står och sitter. Dessa musklers jobb är också att hålla alla leder i neutral position för att rörelsemusklerna i sin tur skall kunna arbeta på ett optimalt sätt. När hållningsmuskulaturen inte fungerar som den skall dras leder ur sin neutrala position och vi får t.ex. fötter som är utåtvridna, utplanad svank och framskjuten huvudposition. Man kan också få en sidoböjd ryggrad eller ett roterat bäcken. Ibland går detta att åtgärda via behandling men om problemen återkommer behövs en annan lösning.

Inom den Posturala terapin går vi till och förstår grundorsaken.
Vi ser till alla delar av kroppen och behandlar/tränar dessa.
Vi utgår från specifika tester för att se funktionen i kroppen och sätta ihop ett skräddarsytt program för just dig. Gemensamt för nästan alla är att musklerna längs Deep front line behöver aktiveras och ytlig muskulatur som t.ex biceps behöver spännas av. Aktiva stretchövningar varvas med kuddtryck och egenkroppsstyrka. När sedan hållningsmusklerna fungerar som de skall ser vi till att de kopplar ihop med de sekundära stabilisatorerna och att du är jämnstark på båda sidorna av kroppen.

För ryttaren innebär den posturala träningen en stabilare sits och att du, när du slipper kompensera snedställningar, kan kommunicera tydligare med hästen. Detta brukar resultera i en häst som säger mer ”Ja” i och till ridningen

Det finns många olika idéer kring sits men om vi utgår från att vi alla måste följa fysikens lagar, även om vi är ryttare så är det ganska enkelt att se vad som fungerar och ej. Skämt åt sido, vill jag ändå att du verkligen skall förstå varför du skall göra på ”mitt sätt” och det måste upplevas. När du känt skillnaden då kan vi prata om skillnaden. Jag har jobbat med sitsträning i femton år men lade om mitt sätt att arbeta under 2018 och det ”nya sättet” är så mycket snabbare, lättare och mer korrekt.

Jag grundar sitsen med postural träning och kompletterar med nycklar från bland annat Vertikal balanserad ridning. Detta ger dig goda förutsättningar för en lodrät sits med rätt tonus i kroppen där du dessutom lär dig att hjälpa hästen att balansera sin naturliga rotation. Resultatet blir att du kan rida med din tyngdpunkt, vilket gör din kommunikation med hästen tydligare. Detta leder till minskat hjälpgivande och att hästen får möjlighet till rakriktning, framdelspush och ärlig böjning. Jag jobbar inte med någon specifik inriktning på ridningen utan mitt mål är alltid att hjälpa dig lägga grunden till en hållbar och välmående ridhäst som du kan träna inom vilken disciplin som helst.

Effekten av att ta ut mig för en sitsträning blir ofta att hästen drar en djup suck och blir mer avspänd i sitt arbete. De flesta ryttare upplever ridningen som lättare och att de slipper få ont.

För att få en robust häst som är hållbar i längden behövs rörelse i alla plan. Hästar som går i en platt hage och rids på samma underlag varje dag, runt, runt kommer inte att hålla i längden. Vi vet att ridning är den största faktorn till hältor och vi måste ta vårt ansvar och ge hästarna bättre förutsättningar till hållbarhet.
Det räcker inte med att rida ”korrekt” vi behöver ha en häst som klarar att ta felsteg också. Klassiskt är att man släpper ut hästen i en kuperad hage, den skadar sig och man tänker att det är den kuperade hagens fel. Men en häst som är uppväxt på kuperad mark och är van att orientera sig på olika underlag den har inte dessa problem. Det finns oändligt med övningar och utmaningar vi kan använda för att hjälpa hästen att få bättre kroppsmedvetenhet, kontroll över sina egna rörelser och bli robustare.

Jag hjälper dig med rörelseberikning av hagen, ridpasset och från marken.

Ju större variation av träning, desto bättre.

Hästen är, som du vet, ett bytesdjur. Ett bytesdjur visar helst inte smärta, som är ett tecken på svaghet. När hästen väl visar ett ojämnt steg eller en hälta har den därför i de flesta fall gått och haft ont länge, om det inte är en akut skada vill säga.

Jag vill gärna se mig själv som en lärare hellre än en terapeut när det kommer till att hjälpa dig med din häst. Jag vill därför försöka ge dig så mycket information som möjligt och hoppas på att du hittar vägar att gå för att få en hållbar och välmående häst.

Rörelse
Har du en stor kuperad hage med massor av naturliga utmaningar och underlag för din häst? Går din häst dessutom barfota? Då är chansen stor att din häst har en god kroppskontroll och en sund kropp. De flesta hästar går tyvärr i för små hagar som inte stimulerar deras rörelsebehov tillräckligt och spenderar många timmar per dygn på box. Rörelseberikning är min specialitet och en ny hemsida med samma namn är under uppbyggnad.

Födosök och berikning
Har din häst alla sina grundläggande behov tillgodosedda?
Födosök är ett av de viktigaste behoven för hästen. De flesta hästar fodras på samma plats dag efter dag men en häst behöver få söka föda. Lägg ut höt i små portioner runt om i hagen, skär morötter i småbitar och strö ut. Detta kan hjälpa hästen att bli mer tillfreds. Såklart är bete i stora hagar den allra bästa berikningen men alla har inte möjlighet att hålla sina hästar på detta vis och då är det värdefullt att kunna använda sig av andra knep.

Belöningsbaserad hästträning
Berika hästens liv genom att träna belöningsbaserat. Låt din häst få ha autonomi, det vill säga rätten att säga nej, till aktiviteter som den inte mår bra av. Hästar är vänliga och nyfikna av naturen. Får de möjlighet att säga nej, säger de snart ja till det mesta vi hittar på. Om det är aktiviteter som är bra för hästen vill säga.

En behöver inte gå över helt på belöningsbaserad träning om det verkar svårt att få till men jag rekommenderar dig varmt att läsa på om fördelarna. För mig har det öppnat en helt ny värld av möjligheter i rent rehabiliterande syfte och gett mig en häst som tycker att träning är väldigt roligt.

Behandling för häst 750kr

Analys av ryttaren samt behandling och postural träning 1000kr

Sitsträning och ridning 750kr

Rörelseberikning 750-1000kr

Kurser och föreläsningar

Aktuella kursdatum

10.00-13.00 Postural träning och sits med Lena.
Specifika tester och övningar för att hitta dina obalanser och tips på ”quick fixes” som du kan använda dig av uppsuttet.
”Bli en bättre last för hästen att bära, snabbt”

13.00-14.00 Lunch

14.00-17.00 Rörelsepass med Serena
”Det vi har gemensamt är att vi är ryttare. Tillsammans utforskar vi kroppsmedvetenhet, sitsens möjligheter, koordination, förmåga att leda och följa, biomekanik hos ryttare och häst och mycket mer; genom rörelse. Fokus ligger på att hitta verktyg för att själv kunna experimentera med sin egen och sin hästs rörelseförmåga. Dessa rörelsepass öppnar upp för problemlösning och för att hitta nya möjligheter för dig själv och din häst. De hjälper dig också att hitta motivation till rörelse och rörelseglädje, erfarenheter som du sedan kan använda tillsammans med din häst när du kommer hem.”

Anmälan sker till mig via pm på messenger eller sms till 073996695

1000kr inkl lunch och fika.

Morotspodden

Lyssna gärna på min podcast för häst och ryttare. Finns i egen flik i menyn.